Så kan du tänka kring elförbrukning och elektronik

Om du tycker att elräkningen är hög finns det faktiskt en hel del du kan göra för att sänka den. En sak som du kan göra är att jämföra elpriser och ha koll på dem. När du jämför elpriser kan du säkerställa att du alltid betalar det minsta möjliga för den el som du förbrukar. Du kan ta för vana att jämföra elpriser med jämna mellanrum eftersom det kan ändras. Det bästa är om du kan köpa el till inköpspris och som också är förnybar.

Ha koll på elpriserna

Med smart teknik kan du även hålla koll på elpriserna och anpassa dig till de tidpunkter då priset är lägre. Exempelvis om du ska ladda din elbil är det bättre att göra det när elpriset är lägre. Det är även bättre att sätta igång tvätt- och diskmaskinen när elpriset inte är som högst. Om du väljer ett elbolag som använder smart teknik kan du även analysera din elförbrukning och se vad du kan göra för justeringar för att sänka priset.

Stäng av din elektronik

Elektronik är något som drar mer eller mindre ström. Genom att använda din elektronik på ett smartare sätt kan du faktiskt minska elkostnaderna utan att du för den skull inte använder dina saker mindre. När du ska laga mat är det en bra idé att utnyttja värmen på spisen och i ugnen för andra saker när du ändå har värmt upp dem. När du har sett klart på tv och använt datorn är det bra att stänga av dem istället för att sätta dem i standbyläge. Detsamma gäller laddare, dra ut dem ur väggen när du har laddat färdigt.

Häng din tvätt

Disk- och tvättmaskinen ska du ta för vana att fylla helt innan du kör. Det kan på sikt minska elförbrukningen en hel del. Om du använder torktumlare kan du hänga tvätten för att den ska torka istället. En torktumlare drar faktiskt väldigt mycket el. Den kan dra upp till fyra gånger så mycket el jämfört med tvättmaskinen. Kylen och frysen kan du ställa in så att de inte har en lägre temperatur än nödvändigt.