Smart teknik

Elektricitet behövs överallt, till och med i skogen. Kanske har du med dig en GPS för att hitta rätt? Överallt i våra liv använder vi elektronik. Det finns mängder av supervassa elektroniska produkter på marknaden idag, och hade Tesla eller Edison levt idag hade de nog varit i himmelriket. Samtidigt hade de säkerligen varit med och drivit den högteknologiska utvecklingen framåt eftersom uppfinningsrikedom handlar om mentalitet och inte tidsera.

Batterier och el-bilar

Smart teknik finns runt omkring oss, i bostaden, på arbetsplatsen – vi kan inte leva utan den idag. Många har hela sitt liv i mobiltelefonen. En av de många innovationerna är el-bilen som drivs på ett laddbart batteri. Redan på 1700-talet intresserade sig Alessandro Volta och Luigi Galvani för forskning av hur musklerna blev påverkade av elektricitet. Galvani var övertygad om att människans nerver och musklerna hade möjligheten att alstra elektricitet. Volta däremot, kunde bevisa att det var metaller som producerade elektriciteten när de var i kontakt med varann. Batteriet innehåller lagrad energi som blir åtkomlig i elektrisk form för den komponent som är ansluten till batteriet.

Idag kan vi ladda bilen hemma eller på laddstolpar runt om i landet.

Teknik överallt

Mycket pågår inom elektronik, utvecklingen går i rasande fart. En produkt blir gammal på några månader när nya funktioner uppfunnits, eller en ny produkt kommit ut. Hemelektroniken har kommit mycket långt inom digital omställning, och även butikerna, både online och de fysiska skapar helt nya upplevelser för kunderna och vi lever i våra mobiler. Elektronik används på alla platser i samhället och skapas ofta ur perspektivet ”samhällsutmaning” där det finns ett behov. Utvecklingen skapar möjligheter!