Därför ska du jämföra elavtal

Elpriserna stiger nästan för varje dag som går och idag ligger de högre än någonsin. Därför väljer många att titta närmare på vilka elavtal som marknaden har att erbjuda och i vissa fall byta elbolag helt och hållet. Det elnät du har kan du inte byta, men genom att byta elavtal kan du sänka dina kostnader betydligt.

De som påverkats mest av de högre elpriserna är företagare och villaägare, men också de som använder sig av elbilar. Att investera i en elbil var något som förr ansågs göra plånboken tjockare, men idag är det snarare tvärtom. I många fall är elbilar fortfarande ett billigare alternativ till förbränningsmotorn, men kör du mycket blir kostnaderna ändå kraftiga i slutet av månaden. För att du ska kunna få så låga elpriser som möjligt rekommenderar vi därför att du jämför för att hitta det billigaste elavtalet. Här berättar vi vad du ska titta på!

4 viktiga faktorer när du jämför elavtal

Du vill alltså hitta det billigaste elavtalet för dig. Då är du inte ensam. Hitta billigast och bäst elavtal för dig genom att jämföra dessa fyra faktorer.

Påslaget

Det första du ska göra när du jämför elavtal är att titta på påslaget. Orsaken till varför det är viktigt är helt enkelt eftersom det är marginalen som elbolaget använder sig av mot sina kunder. Påslaget är det mest avgörande att jämföra om du har rörligt elpris, men även elcertifikat kan vara bra att titta närmare på.

Titta på avgifter utöver själva elpriset

Vi vet att det kan vara lätt att stirra sig blind på själva elpriset per kilowatt, men utöver fasta avgifter finns det även andra kostnader som du kan behöva hantera. De fasta avgifterna brukar normalt slås ut på kW per timmes elpris. Det är inte helt ovanligt att elbolag kan ge rabatt på detta under de första 12 månaderna för dig som är ny kund. Försök att hitta ett riktigt bra starterbjudande som är fritt från administrativa kostnader, fakturaavgifter och dylikt.

Titta på elavtalet i fråga

Nu kommer vi till den kanske viktigaste delen trots allt – själva elavtalet. För att du ska kunna jämföra elavtal behöver du ha information om ditt boende såväl som din årliga förbrukning. Du kan också knappa in dina preferenser och ditt postnummer för att därefter få förslag på olika elbolag som kan passa dig. Genom att använda filterfunktionen kan du också sortera förslagen på popularitet, lägsta pris eller mest miljövänlig el. Du väljer det som passar dig bäst.

Uppsägningstid och bindningstid

Priser och avgifter i all ära, men vad gäller om inte är nöjd med tjänsten eller av annan orsak vill säga upp ditt avtal? När du jämför får du inte glömma bort att titta på hur uppsägningstiden och bindningstiden ser ut. Väljer du ett rörligt avtal är det vanligtvis en månads bindningstid och uppsägningstid som gäller. Är det däremot ett fast elpris är bindningstiden oftast lika lång som själva avtalet, t.ex. 1-3 år.