Är en elbil en bra investering?

Med skyhöga elpriser har frågan om en elbil verkligen är ett bra köp eller en dålig investering blivit aktuell. Media och industrin har under många år drivit på hur bra elbilar är men flera olika problem har synliggjorts under senare år. Men det finns miljövänliga alternativ till renodlade elbilar såsom hybridbilar och laddhybrider. Alla olika varianter har utrustats med ett batteri som driver bilen men det finns stora skillnader mellan de olika biltyperna. Med facit i hand verkar elbilen framförallt vara en storstadsbil men inte en särskilt funktionell bil för resten av Sverige.

Hur bra är elbilens batteri egentligen?

Batterier till elbilar är otroligt dyra och ett nytt batteri till exempelvis Tesla ligger på runt 120 000 kronor. Ofta hör vi att du inte kommer att behöva byta batteri på en elbil. Sanningen är den att battericeller tappar kapacitet både när de används och när de inte används, vilket kallas batteridegradering. När ett batteri blir varmt ökar dessutom slitaget. Det går inte att stoppa ett batteris åldringsprocess, vilket innebär att andrahandsvärdet på elbilar antagligen är för högt. Elbilsbatterier förlorar sin maxkapacitet ganska snabbt och utsätts för en degradering av cirka 2,3 % per år. Det innebär att en elbil som har fem år på nacken kommer att ge ungefär 10 % kortare körsträcka än en ny bil.

Bil på landsbygden och mindre orter

För dig som bor på landsbygden, i en mindre ort eller pendlar långa sträckor till jobbet är det rekommenderat att satsa på en hybrid eller på en vanlig bensin-/dieseldriven bil. Hos Holmgrens Bil kan du köpa bilar från Nissan till bra pris. Det är alltid en god investering att köpa bilar från Nissan som är ett bilmärke som garanterar att du får en bil av hög kvalitet. Du kan välja mellan flera olika modeller, både nya och begagnade, som exempelvis Nissan Qashqai, Micra, Juke, Townstar, X-Trail eller Van. Många av de begagnade bilarna som säljs hos Holmgrens Bil omfattas även av MRF-garantin som är en av branschens bästa och tryggaste garantier.

Hybrider

Det framkommer allt mer att elbilar inte är det bästa miljöalternativet. Med oerhört dyra batterier som lider av kvalitetsproblem och som dessutom inte är tillräckligt effektiva är en hybridbil ett klart bättre alternativ. Hybriden kan nyttja batteritekniken betydligt bättre och mer effektivt. Elbilen kräver ett batteri som är 10 till 20 gånger större än i en hybrid samt betydligt dyrare. I och med att bilindustrin satsar allt på elbilar har utvecklingen mot bränslesnålare fordon bromsats in. Dagens batterier gör helt klart större nytta i hybrider samtidigt som de sparar stort i fossila bränslen. En elbil är med andra ord inte den bästa investeringen i dag och ett gott råd är att läsa på om både för- och nackdelar om elbilar innan du bestämmer dig för ett köp.